Vize, yurtdışına çıkmak isteyen kişilerin yurt dışına çıkmadan önce, gitmek istediği ülkenin diplomatik temsilciliğinden alması gereken bir tür izin belgesidir. Bu izin belgesini almak için gideceğiniz ülkenin diplomatik temsilciliğine başvurmanız gerekmektedir. Bu diplomatik temsilcilikler "Başkansolosluk", "konsolosluk" ve "vize merkezleri"dir (Ülkenin anlaşma sağladığı). Öte yandan bazı ülkeler havalimanı ve sınır kapılarından da vize vermektedir. Son zamanlarda korona virüsün de etkisiyle bazı ülkeler e-vize uygulamasına geçmiştir. Ancak bu şuan birkaç ülke ile sınırlıdır. Zaman ilerledikçe daha fazla ülke bu kolay sisteme geçmeyi düşünmektedir.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Ayrıca vize alabilmeniz için daha önceden alınmış bir pasaportunuz bulunmalıdır. Durumunuza göre alabileceğiniz pasaport türleri ise şu şekildedir: Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet), Siyah (Diplomatik), Bordo (Mahsus) pasaport. Ülke ülke istenen evraklar nelerdir?

Vize Türleri Nelerdir?

Vize birçok seyahat türü için alınabilir. Bu türlerden bazıları şöyle:
Turistik Vize 
Ticari Vize 
Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi 
Spor, Etkinlik ve Kültürel Amaçlı Vize 
Transit Vize 
Aile Birleşimi Vizesi 
Eğitim Vizesi 
Çalışma Vizesi
Araştırma Vizesi 
Erasmus Vizesi 
Basın Mensupları Vizesi 
Denizci Vizesi 
Resmi Ziyaret Vizesi 
Sağlık Vizesi 
Şoför Vizesi
Gemici Vizesi 
Altın Vize 

Schengen Vizesi Nedir?

Seyahat amacınıza göre birçok vize türü bulunmaktadır. Gezi için, ticaret için, konferans için, spor müsabakası için, eğitim için, transit geçiş için, araştırmak için ve birçok konu için vize alabilirsiniz. Ancak bu vize türleri için her ülkenin farklı prosedürleri ve kuralları vardır. İstenen evrakları toplasanız bile son söz ülke temsilciliklerinindir. Bu konuda Avrupa Birliği, birlik ülkelerini gezmek için Schengen vizesi vermektedir. 
Schengen vizesinin ise, tekli, çiftli ve çoklu çeşitleri bulunmaktadır. Tekli Schengen vizesi ile tek ülke, çiftli Schengen vizesi ile iki ülke, çoklu Schengen vizesi ile tüm Avrupa Birliği ülkeleri ve serbest dolaşım anlaşmasına üye olan ülkeler gezilebilmektedir. Schengen vizesi için ülkelerin talepleri değişkenlik gösterebilir. 

Vize Nasıl Alınır?

Vize almak için ilk önce yapmanız gereken şey gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna, başkonsolosluğuna veya ülkenin anlaşmalı olduğu vize için aracı kurumlarına gitmektir. Bu diplomatik temsilciliklerin çoğu online olarak da hizmet vermektedir. Ancak bazı noktalara bireysel başvuru yapmak zorundasınız. Başvurunun ardından size verilen randevu tarihine kadar istenen evrakları toparlamanız gerekmektedir. Bu evrakları tek tek ayarlamanız ve belirtilen tarihte başvuru yapmanız gerekmektedir. Öte yandan zaman harcamak istemeyen kişiler bu işlemleri özel aracı kuruluşlar sayesinde yapabilmektedir. Bu tür aracı kurumlar ücret karşılığında tüm vize işlemlerini yürütür. 

Vize İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Vize için her ülke farklı evraklar istemektedir ancak ortak olarak istenen evraklar aşağıdaki gibidir:
Pasaport
Biyometrik fotoğraf
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
Banka hesap dökümü
İkametgah belgesi
Mesleki durum belgesi
Evli olanlar için evlilik cüzdanı

Schengen Vizesi İçin İstenen Belgeler Nelerdir? 

Aşağıda yer alan belgeler tek bir vize için değildir. Birçok Schengen Vizesi türü için aşağıdaki belgeler istenmektedir:

10 yılı geçmemiş, seyahat süresince ve sonraki 3 ayda da geçerli olan, en az iki sayfası boş olan bir pasaport gerekmektedir. Eğer yeni pasaporta geçilmişse eski pasaportun fotokopileri veya aslı istenmektedir.

Diplomatik temsilciliklerden alınan 'Vize Başvuru Formu' doldurulmalı ve ıslak imza atılmalıdır. (Hangi dilde isteniyorsa o dilde eksiksiz ve tam doldurulması gerekmektedir).

Vize talep dilekçesi.

6 ay içerisinde çekilmiş arka formu beyaz olan 2 adet biyometrik fotoğraf.

30 bin Euro'luk Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmak zorunludur. Bu sigorta ile oluşacak acil, tıbbi ve geri dönüş masraflarınız karşılanmaktadır.

Evli iseniz evlilik cüzdanı.

Gideceğiniz ülkeye ait  gidiş-dönüş uçak biletiniz ve ülkede kalacağınız yere ait resmi belgeler.

Mali durumuzla ilgili belgeler, hesap dökümünüz (İstenilen tutarda maddi bakiye), varsa araç ruhsatı ve ev tapusu, son 3 ayı kapsayan maaş döküm belgesi.

Eğer çalışıyorsanız kendinize ait SGK giriş belgesi ve 4A hizmet döküm belgesi almaları gerekmektedirler. İşyeri sahibiyseniz bu evraklara ek Ticaret Sicil Kaydı, Vergi levhası ve Ticaret gazetesi kaydı gerekmektedir.

Kamu görevlisiyseniz, personel kimlik kartı, SGK dökümü, 4A hizmet döküm belgesi görev yaptığınız kamu kurumunda imzalı belge gerekmektedir.

Avukat, doktor, eczacı, diş hekimi, mühendislerden oda kayıtları, meslek kimlik kartları gibi mesleğini kanıtlayıcı belge istenmektedir.

Ticari vize veya aile ziyareti vizesi alacaklardan davetiye istenmektedir. Ticari vize için şirket bilgileri, ziyaret amacı, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağına dair teminat.

Çiftçi iseniz ziraat odası sicil kaydı ve tapu bilgileriniz gerekmektedir.

Ev hanımları için varsa araç ruhsatı, tapu, kira geliri sözleşmesi, masraflarını karşılayacak finansman bilgileri.

Emekli iseniz emekli maaş hesap dökümü ve emekli olduğuna dair resmi belge gerekmektedir.

Kültürel ve sportif faaliyetler vizesi alacaklardan organizasyonu düzenleyen firmadan alınacak olan davetiye, başvuru sahibinin bilgileri ve masrafların kim tarafından karşılanacağına dair teminat.

Eğitim ve araştırma vizesi alacaklardan başvuru yapılan kurumdan gelecek davetiye, kabul belgesi, eğitim masraflarının ödendiğini gösteren makbuz ve belgeler.

Öğrenci vize başvurusu için, öğrenci belgesi, diploma ve transkript, eğitim masraflarının karşılandığına dair fatura veya karşılanacağına yönelik teminat belgeleri, sağlık raporu ve gideceğiniz ülkede anlaştığınız okulu veya eğitim programını gösteren belgeler.

E-devlet üzerinden alınabilecek Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, Nüfus Kayıt Örneği. 

Transit vize alacaklardan gidilecek ülkenin vizesi veya oturum izni, gidilecek yer için uçak bileti ve otel rezervasyon belgeleri.

Şoför vizesi için şirketinizden alacağınız teminat yazısı, C2 yetki belgesi, sürücü belgesi.

Evlilik vizesi alınacaklar için ilişkinin kanıtı, evlenme beyannamesi, iki tarafın da 21 yaşından büyük olduğunun belgesi, sağlık raporu, yanına yerleşilen kişinin ikamet için izni ve geçim imkanları, yeterli konaklama imkanı olduğunun ispatı gibi belgeler. 

Aile birleşimi için idari harç bedelinin ödendiğine dair belge, birlikteliği ispatı, sağlık raporu, yeterli konaklama, yanına yerleşilen kişinin konaklama ve geçim imkânları belgeleri.

Çalışma izni için idari harç bedelinin ödendiğini gösteren belge, sağlık raporu, çalışma izni gibi belgeler.

Vize ücretinin ödendiğine dair dekont veya bankanın verdiği belge

18 yaş altı kişilerin noterden alınmış anne ve babasının onay verdiğine dair muvafakat name. 

Eski pasaporta sahip olan kişilerin vize işlemlerinde eski pasaportta önceden almış olduğu Schengen vizeleri ve kimlik bilgilerinin olduğu bölgenin fotokopileri bulunmalıdır.