0541 963 1714 [email protected]
No:19 Teceddüt sk. Aksaray, İstanbul

Ukrayna’ya seyahat için kurallar neler?

Koronavirüs başlangıcından itibaren gerek Ukrayna gerek Türkiye’ye giriş kuralları sık sık değişiklik gösterdiği için bir kafa karışıklığı da oluştu.

Zaman içerisinde alternatif testlerin ve aşıların ortaya çıkması, ülkelerdeki insidans oranlarındaki değişiklikler ülkelere giriş kurallarını zaman zaman gevşetti, zaman zaman sıkılaştırdı. Peki, son tahlilde en güncel kurallar nelerdir? ukrhaber.com’un haberine göre, unutulmaması gereken bir nokta, her iki ülke arasında seyahat eden kişiler vatandaşı olduğu ülke için farklı bir kurala tabi olabilmektedir. Bu metne uygulanan kurallarda çeşitli muafiyetleri bulunan mülteci statüsünde bulunanlar, diplomatlar veya uluslararası örgüt personelleri, denizciler gibi gruplar dahil edilmemiş olup sadece turistik seyahat yapacaklar için uygulanan kurallar dahil edilmiştir.

UKRAYNA’YA TURİSTİK GİRİŞ KURALLARI

7 Haziran 2021’de Ukrayna hükümeti, yabancılar ve Ukrayna vatandaşları için ülkeye giriş kurallarını güncelledi. Girişte sunulması zorunlu PCR test sonucu dışında, antijen test ve aşı sertifikasını da kabul etmeye başladı.

TÜRKLERİN UKRAYNA’YA GİRİŞ KURALLARI

Artık ülkeye girmek için, yabancılar ve vatansız kişiler, koronavirüs için son 72 saat içerisinde alınmış negatif bir PCR testi sonucunu ya da hızlı antijen testi sonucunu sunabilir. Aynı zamanda en az 2 doz aşılamasını tamamlamış kişiler COVID-19’a karşı tam aşı sertifikasını İngilizce veya İngilizceye tercüme edilmiş olarak sunduklarında ayrıca test yaptırmasına gerek yoktur. Testlerin geçerlilik süresi 72 saat olup, aşıların tamamlanması ile ilgili bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır; tamamlanmış olması yeterlidir. 12 yaşından küçük çocuklar ile havaalanı transit bölgesini terk etmeyen yolculardan test sonucu, aşı sertifikası ve sigorta poliçesi talep edilmemektedir.

UKRAYNA’DA KABUL EDİLEN AŞILAR

Ukrayna, Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil kullanım için onayı bulunan aşıları tanımaktadır. Güncel liste şu şekildedir:

Pfizer-BioNTech;

AstraZeneca / Oxford;

Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen Covishield;

Sinovac Biotech tarafından üretilen CoronaVac;

Janssen veya Johnson & Johnson;

Moderna tarafından üretilen mRNA-1273;

Sinopharm tarafından üretilen BBIBP-CorV.

Aşı sertifikasında, kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, cinsiyeti, uyruğu, imzası, pasaport numarası, aşı adı, aşı tarihi, aşı markası ve seri numarası, aşı vuran doktorun imzası ve mührü yer almalıdır.

COVİD-19 KAPSAMLI SİGORTA POLİÇESİNİ YAPTIRMAYI UNUTMAYINIZ!

Ukrayna’ya turist olarak giriş yapmak isteyen ya da geçici oturumu bulunanlar, kalacağı süreyi kapsayacak şekilde ayrıca COVİD-19 kapsamlı sigorta yaptırmak zorundadır. COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortasını Ukrayna’daki sigorta firmaların temsilciğini yapan Türkiye’deki acentelerde yaptırabileceğiniz gibi uzaktan erişimle Ukrayna’da bulunan acenteler yoluyla veya online olarak da yaptırabilirsiniz. Sorulduğu zaman çıktı olarak sunabileceğiniz gibi, PDF olarak telefon ekranından da gösterebilirsiniz. Daha önce sigorta ile ilgili yayınladığımız yazıda detayları bulabilirsiniz. Metin içerisinde nerede sigorta yaptırabileceğiniz de belirtilmiştir.

UKRAYNA’YA GİRİŞLERDE ZORUNLU COVID-19 SİGORTASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Ukrayna’ya yapılacak seyahatlerde dikkat edilmesi gerekenler için Kiev Büyükelçiliği tarafından yayınlanan duyuruyu lütfen ayrıca okuyunuz. Özellikle Ukrayna’ya ilk kez seyahat edecek kişilerle, çipli kimlik kartı kullanarak seyahat eden kişilerin burada belirtilen kurallara harfiyen uymaları daha da önem kazanmaktadır. Herhangi bir eksiklik veya şüphe durumunda ülkeye alınmama ihtimalleri artmaktadır.

UKRAYNALILARIN UKRAYNA’YA GİRİŞ KURALLARI

Ukraynalılar ile Ukrayna’da kalıcı oturumu bulunanlar son getirilen kurallara göre test veya aşı sertifikası ile covid-19 kapsamlı sigorta sunmadan ülkeye girebileceklerdir. Daha önce test sonucu sunmayanlar için uygulanan 14 günlük karantina şartı Ukrayna yeşil bölgeye geçtikten sonra kaldırılmıştır. Geçici oturumu olanlar, turistlerle aynı kurallara tabidir.

* Son 14 gün içerisinde Hindistan, Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda, Rusya ve Portekiz’den dönmüş ve orada 7 günden fazla kalmış herkes Ukrayna’ya girişlerinde zorunlu olarak test yaptırarak ülkeye girebileceklerdir.

TÜRKİYE’YE TURİSTİK GİRİŞ KURALLARI

Türkiye’ye girişlerde Ukrayna ve Türkiye vatandaşları aynı kurallara tabidir.

1 Haziran’dan itibaren Türk makamları, Ukrayna’dan gelen yolcular için negatif PCR test sonucu, antijen test sonucu, aşı kartı, COVID – 19 geçirdiğine dair belgelerden herhangi birini ülkeye girişlerde geçerli olarak kabul etmektedir.

Negatif PCR test sonucu son 72 saat içerisinde alınmış olması gerekirken, hızlı antijen testi için bu süre 48 saat ile sınırlandırılmıştır.

Türk havalimanlarında üçüncü ülkelere transfer yolu ile seyahat eden yolcular için test sonucu sunma zorunluluğu yoktur.

UKRAYNA’DA PCR VEYA ANTİJEN TESTİ NEREDE YAPILMAKTADIR?

Ukrayna’da hemen her şehirde bol miktarda bulunan laboratuvarlar ile havaalanlarında bu testleri yaptırabilirsiniz. PCR test sonuçları en erken 5-6 saat içerisinde sonuçlanırken, antijen testleri 15-30 dk. arasında sonuçlanmaktadır. PCR test fiyatları yapılan yere, test sonuç süresine göre 800-1500 UAH fiyat seviyesinde iken hızlı antijen testi 500-800 UAH civarlarındadır.

Ukrayna’da test sonucu veren laboratuarların en azından bir kısmının listesine şu haritadan ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE’YE GİRİŞLERDE AŞI SERTİFİKASI

Türkiye’ye uçan yolcular için aşıların son 14 günün öncesinde tamamlanmış olma kuralı bulunmaktadır. Eğer kişi aşı tamamlandıktan hemen sonra Ukrayna’ya gelerek, 14 gün dolmadan Türkiye’ye geri dönecek olursa, kurala göre Ukrayna’ya girebilirken, Türkiye’ye dönüşünde negatif test sonucu sunmak zorundadır.

UKRAYNALILAR SAĞLIK BAKANLIĞI ELEKTRONİK FORMUNU DOLDURMALIDIR

Türkiye sınırını geçmeden 72 saat içinde, Ukraynalılar da dahil olmak üzere yabancılar, Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın elektronik formunu (register.health.gov.tr) doldurarak bir HES kodu edinmeli ve bu formu doldurduktan sonra elektronik veya kağıt çıktısı olarak belgeyi oluşturup, sınırda sunmalıdır. Transit yolcular ve 6 yaşından küçükler bu formdan muaftır.

Kontroller sırasında form doldurmayanların tespiti halinde ülkeye alınmama ihtimali bulunmaktadır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Tek doz aşı oldum, Ukrayna’ya girebilir miyim?

Hayır. En az 2 doz aşının tamamlanmış olması gereklidir. Ukrayna’ya girişlerde aşının tamamlanmış olması yeterliyken, Türkiye’ye dönerken üstünden 14 gün geçmiş olması kuralı vardır. E-nabız sisteminden kontrol edebilirsiniz. Aşı sertifikası ile alakalı bilgileri yukarıda yer alan “Ukrayna’da kabul edilen aşılar” bölümünden kontrol edebilirsiniz.

Henüz 2. doz aşınızı olmamış ama seyahatinizden önce olacaksanız, seyahat öncesinde aşı belgenizi oluşturmanız halinde sorun olmayacaktır.

UKRAYNA’YA VARIŞTA TEST YAPTIRABİLİR MİYİM?

Hayır. Test sonucu ve diğer belgelerin sunumu uçağa biniş aşamasında kontrol edilmektedir. O nedenle uçuş saatini dikkate alarak öncesinde sonucunu almalısınız.

Ukrayna’ya sadece 1 gün için geliyorum. Aynı test sonucu ile geri dönebilir miyim?

Eğer Türkiye’nin istediği son 72 saat şartını karşılıyorsa aynı test sonucunu kullanabilirsiniz. Tersi durum Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılacak kısa süreli seyahatler için de geçerlidir.

SİGORTA YAPTIRMAZSAM UKRAYNA’YA GİREBİLİR MİYİM?

Her ne kadar Borispol, Lviv ve Odessa havalimanlarında varışta sigorta yaptırabilirsiniz denilse bile kendinizi riske atmayınız ve önceden sigortanızı yaptırınız.

Ukraynalılar Türkiye’ye girişlerde sigorta yaptırmalı mı?

Türkiye yabancılardan covid-19 kapsamlı sigorta istememektedir.

Bana evrak filan sormadılar. Boşa mı yaptırdım?

Genelde uçağa biniş aşamasında kontroller yapıldığı için sınır geçiş memurları sormayabilir. Ama sordukları zaman gösterme zorunluluğu kural gereğidir.

İstanbul Vize Başvuru Merkezi

Adres: Aksaray Mah. Teceddüt Sok No:19/3 Fatih, İstanbul

Telefon: 0532 231 92 08

Mobil: 0212 530 04 25

Fax: 0212 530 04 25

Mail: [email protected]

Web: https://ivm.com.tr/

4.8 / 5 ( 204 votes)