0541 963 1714 [email protected]
No:19 Teceddüt sk. Aksaray, İstanbul

İngiltere ve Türkiye arasındaki seyahat koşulları neler?

İngiltere vatandaşlarının Türkiye tatili için yaptıkları rekor başvuru sonrası seyahat koşulları açıklandı. Aynı şekilde Türk vatandaşlarının da en çok tercih ettiği yabancı ülkelerden biri olan İngiltere’ye hangi şartlar altında gideceği belli oldu.

İngiltere vatandaşlarının ülke dışına çıkma yasağı 8 Mart itibariyle kaldırıldı. Yurt dışına çıkmak isteyen İngiliz vatandaşları seyahat gerekçelerini yazdıkları form ile yurt dışına çıkabiliyor. Ancak bu form doldurduktan sonra istenildiği gibi seyahat yapılamıyor. İngiliz hükümeti yolculuğa bazı kısıtlamalar getirebiliyor. Türkiye, hem gidiş hem de gelişlerde İngiltere'nin genel seyahat düzenlemelerine tabi ülkeler arasında yer alıyor. Bir başka ifadeyle, İngiltere, Türkiye'ye ek bir kısıtlama uygulamıyor. Ancak İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu koronavirüsün Türkiye’de de görülmesinin ardından ülke aralık ayından beri Türk vatandaşlarına bazı kısıtlamalar uyguluyor.

İNGİLTERE'DEN TÜRKİYE'YE SEYAHAT ETMEK İSTEYENLER İÇİN KOŞULLAR NELER?

Türkiye, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu koronavirüs salgının ardından bu ülkenin vatandaşlarına bazı kısıtlamalar uyguluyor. Bu uygulamalar Birleşik Krallık vatandaşlarını (İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya) da kapsıyor.

Mutasyona uğramış koronavirüs salgının ardından Türkiye, İngiltere’ye olan uçuşlarını durdurmuştu. Ancak mart ayı ile birlikte uçuşlar kısıtlı da olsa yeniden başladı.

Birleşik Krallık’tan kalkan ve Türkiye’de inecek olan yolculara ise izin verilmiyor. Bu yolcular Türkiye’nin yolcu kabul ettiği bir ülkeye gitmeli ve oradan Türkiye’ye gelmeli.

Bu yolculara ise Türkiye 14 gün karantina uyguluyor. Ancak karantinanın 10'uncu gününde yapılacak PCR testi sonucu negatif çıkanların karantinasının sonlandırılmasına karar verildi. Şu anda halen bu uygulama yürürlükte.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği, vefat, hastalık gibi bazı acil ve istisnai durumlar için nihai varış noktası Türkiye olan bazı yolculara özel izin veriyor.

Bu yolculardan da son 72 saat içerisinde alınmış negatif koronavirüs testi isteniyor. Ayrıca 14 gün karantina kuralı bu kişiler için de geçerli.

TÜRKİYE'DEN İNGİLTERE'YE SEYAHAT ETMEK İSTEYENLER İÇİN KOŞULLAR NELER?

İngiltere 30’a yakın belirlediği ülkelerden ülkeye giriş yapanlara 10 gün otel karantinası uyguluyor. Otel masrafı ise gelen kişi tarafından ödeniyor. Bu miktar yaklaşık 1750 sterlin olarak belirtiliyor.

Ancak Türkiye bu 30 ülke içerisinde yer almıyor. Yani Türkiye’den İngiltere’ye giden vatandaşlar için otel karantinası uygulanmıyor. Sadece bu 30 ülkeden İngiltere’ye giden Türk vatandaşlarına otel karantinası uygulanıyor.

İskoçya'da ise otel karantinası Türkiye’den gidecekler için de geçerli. İskoçya; Birleşik Krallık, İrlanda, Man Adaları ve Manş Adaları dışından gelen tüm yolculara 10 gün otel karantinası uyguluyor. Karantinada kalınacak otel rezervasyonun seyahat öncesi yaptırılması gerekiyor.

Ancak İngiltere bu 30 ülke dışındaki aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülke vatandaşlarına 10 gün ev karantinasını zorunlu kılıyor. Bu karantina kuralının ihlalinin tespiti halinde ise cezai yaptırım uygulanıyor.

İngiltere, ülke dışından gelen tüm yolcuların varış noktasında üç belgeyi ibraz etmesini istiyor. Bu belgeler seyahat tarihinden 3 gün önce alınmış negatif PCR test sonucu, yolcuyla ilgili bilgilerin yer aldığı form, karantinanın ikinci ile sekizinci günlerinde yapılmak üzere test kitlerinin satın alındığına ilişkin belge. Girişte bu belgelerin pasaport kontrolünde sunulması gerekiyor. Bu düzenleme hem Birleşik Krallık vatandaşları hem de diğer ülke vatandaşlarını kapsıyor.

Karantinanın ikinci ve sekizinci günleri için gereken test kitlerinin toplam bedeli 210 sterlin. Bu masrafı yolcu karşılıyor. Ayrıca ülke dışından gelen yolcuların İngiltere'de beş tam günü doldurduktan sonra ek bir test daha yaptırarak, sonucunun negatif çıkması halinde karantinalarını erken bitirmeleri de mümkün.

Beşinci günden sonra yapılacak olan ek testin devletin onayladığı bir sağlık merkezinden sipariş edilmesi gerekiyor. Bu testin maliyeti de 120 ile 200 sterlin arasında değişiyor. Beş günden sonra test yapılsa bile yine ikinci ve sekizinci gün testlerinin yapılması zorunluluğu devam ediyor.

Yolculuktan önceki 48 saatte doldurulması gereken yolcu formunda, son 10 gün içerisinde bulunulan ülkelerle ilgili eksik ya da hatalı bilgi verilmesi durumunda 10 bin sterline kadar para ve 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılma riski bulunuyor.

Evde karantina uygulaması da dahil olmak üzere seyahat düzenlemeleriyle ilgili kural ihlallerinin 10 bin sterline kadar para cezası var.

İstanbul Vize Başvuru Merkezi

Adres: Aksaray Mah. Teceddüt Sok No:19/3 Fatih, İstanbul

Telefon: 0532 231 92 08

Mobil: 0212 530 04 25

Fax: 0212 530 04 25

Mail: [email protected]

Web: https://ivm.com.tr/

 

4.8 / 5 ( 211 votes)